12 Aralık 2020 Cumartesi

Bebeklerde Kabızlığın Nedenleri

Kabızlık en çok 1 yaşından küçük çocuklarda görülür. Bu durum anne babalar için büyük bir Bilence endişe kaynağıdır. Genellikle kabızlık olarak bilinen şey aslında kabız değildir. Bu, bağırsakların düzene girmesi için olan bir şeydir. Bir bebeğin beslenmesi nedeniyle kaka son derece akıcıdır. Bu nedenle bağırsaklardan çok kolay geçer. Bilgi Yarışması Bebeklerin bağırsak hareketleri çok hızlı olduğu için bu durum kabızlık olarak değerlendirilebilir. Nadir de olsa kalın bağırsakta meydana gelen sorunlar veya sinir eksikliği sonucu kabızlık görülebilir. Bebeklerde kabızlık belirtilerine dikkat etmek ve buna göre acilen doktora başvurmak gerekir.

Bebeklerde Kabızlık Nedenleri?
Bebeklerde kabızlık anne sütüyle beslenen çocuklarda çok nadirdir. Ancak anne sütüne ek olarak mama ile beslenen çocuklarda kabızlık daha yaygındır. Bebeklerde kabızlığın en belirgin nedeni yeterince sıvı tüketmemesidir. Kabızlığın sindirim sistemi bozukluklarının neden olduğu hastalıklara bağlı olduğu da söylenebilir. Sürekli kabızlık sorunu yaşayan bir bebek, anatomik ve doğuştan bir sorunu gösterir. Endokrin hastalıkların neden olduğu kabızlığa sahip olmak da mümkündür. Kabızlık sorunu, mide-bağırsak sistemi hastalıklarını beraberinde getirir. Bebeklerde sindirim sistemi rahatsızlığı sonucu sık sık kabızlık görülebilir. Aynı zamanda bağırsakta oluşabilecek kıvrım ve sinir bozuklukları, sürekli bir kabızlık problemine neden olabilir. Bebeğin diş çıkarma döneminde bağırsak düzeninin değişmesi sonucu ortaya çıkan kabızlığın en bilinmeyen sebebi de kabızlık, dengesizlik ve yetersiz beslenmenin bir diğer nedenidir. Bağ dokusu hastalıkları bebeklerde kabızlık olasılığını artıran bir nedendir. Aynı zamanda bebeklerde inek sütüne alerji sonucu kabızlık görülebilmektedir. Diğer bir neden ise kalsiyumun artması ve potasyumun azalması ile oluşan kabızlıktır. Bebeklerde kabızlık sorununun bir diğer nedeni de B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Kabızlık, demir eksikliği sonucu demir ilaçlarının kullanımı ile ortaya çıkar. Bazı bebekler için kullanılan diğer programlarda da kabızlığa neden olur.

https://bilence.com/
 
Kabızlık Tedavisi
Bebeklerde kabızlık tedavisi uzun vadede gerçekleşir. Ancak bebekler tedavi edilmezse gelişimleri bozulur, çocuğun konforunda ciddi bozulma, mutsuzluk, huzursuzluk ve uzun süre iştahsızlık olur. Ayrıca psikolojik bozukluklar, depresyon, dışlanma ve özellikle idrar kaçırma gibi sorunlar görülebilmektedir. Anüsteki çatlaklar, popodan gelen kan, basur gibi sorunlar kakasını zorlaştırdığı için. Kabızlığın neden olduğu bir diğer zarar ise idrar yolu enfeksiyonları ve idrar kaçırma gibi sorunların ortaya çıkmasıdır. Bu nedenle kabızlık, tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bebekleri derinden etkileyen bir hastalıktır. Kabızlığı gidermek için yapılabilecek birçok şey vardır. Bunlardan biri, bebek tamamlayıcı besinleri yiyebilecek yaşa geldikten sonra mama yerine meyve ve sebze vermenin daha iyi olacağıdır. Bebek yemek yeme yaşına gelmediğinde günde 120 mililitre ila 80 mililitre meyve suyu vermek gerekir. Ancak bu meyve suları organik olmalıdır. Kuru erik, armut, kiraz ve elma suyu en ideal meyve sularıdır. En kısa zamanda doktora başvurmak gerekir, doktor tavsiyesi dışında bebeğe hiçbir şekilde irin ve fitil verilmemesi gerekir. Çok fazla kabızlık yapmayan bir bebeği aramak doğru değildir. Kabızlık olup olmadığını anlamak için önce doktora gitmek gerekir, belki de bebeğin sindirimi bununla sınırlı olduğu için kaka yapar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder