9 Aralık 2020 Çarşamba

Dolgular Neden Diş Hassasiyetine Neden Olur?

Diş dolgusu sonrası bir miktar hassasiyet normal ve geçicidir. Ancak bazen dolgu sonrası hassasiyet, tedavi veya onarım gerektiren başka nedenlerden kaynaklanır. Bu nedenler aşağıdaki gibidir:
Tahriş olmuş sinir: Dişteki sinirin iyileşmesi birkaç gün sürer. Dolgu işlemi sonrası kısa süreli diş hassasiyeti, dişin içindeki sinirde alevlenmeye veya iltihaplanmaya neden olduğu için genellikle dolgu işlemi sırasında ortaya çıkar. Genellikle dişin dış tabakaları mineyi ve sement sinirini açıkta kalmaktan korur. Bununla birlikte, dolgular, özellikle derin olanlar, sinir uçlarına yaklaşarak tahrişe ve rahatsızlık hissine neden olur. Sinir iyileştikçe hassasiyet kaybolur ve bu birkaç gün veya bir hafta sürebilir. Sinir tamamen iyileştikten sonra kişi dolgulu diş ile diğer dişler arasında herhangi bir fark hissetmemelidir.
Hatalı kapanış hizalaması: Diş hekimi, dolgunun ağızda bulunan diğer dişler ile aynı hizada olmasını sağlamalıdır. Dolgu çok uzunsa ısıran kişiden ekstra baskıya neden olur. Bu genellikle normal dolgu sonrası hassasiyete göre daha şiddetli ağrı ve hassasiyete neden olur. İşlemi takip eden günlerde kişinin ısırırken hafif hassasiyet yaşaması oldukça normaldir. Tipik olarak, ısırık birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelir. Ancak kişi şiddetli hassasiyet yaşıyorsa veya dişlerini bir araya getirmekte güçlük çekiyorsa diş hekiminden ısırık pozisyonunu kontrol etmesini istemelidir. Diş hekimi, dişi ısırığa tam olarak oturtmak ve rahatsızlığı gidermek için dolgunun yüksek noktasında bir düzeltme yapacaktır.
Pulpitis: Pulpitis, dişin derinlerindeki pulpanın diş hassasiyetine ve ağrıya neden olan iltihaplanmasıdır.  Menderes Diş Hekimi Pulpitis düzenli olarak küçük dolgularla oluşmaz, ancak bazı durumlarda ortaya çıkabilir. Bu durumlar aşağıdaki gibidir:
Bir dişin çatlaması veya kırılmasıyla sonuçlanan kaza gibi travma yaşanması
• Boşluk çok derindir ve iç katmanına ulaşır
• Birden fazla dolgu veya işlemi olan dişler
İki tür pulpitis vardır ve bunlar:
• Tersinir pulpitis, pulpanın sağlıklı kaldığı ve dişin kendi kendine iyileştiği hafif iltihap anlamına gelir.
• Geri dönüşümsüz pulpitis, ölmeye başlayan hasarlı bir sinir olduğunda, kişinin dişi kurtarmak için bir kök kanala ihtiyacı vardır.
Diş hekimi genellikle yeni bir dolgu veya kök kanalı gibi onarıcı bir prosedürle pulpitisi çözer. Kişinin herhangi bir bakteriyel enfeksiyonu temizlemek için antibiyotik alması gerekebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder