7 Aralık 2020 Pazartesi

Oyuncakların Tarihçesi: Tahta Atlar Ve Kil Bebekler

Oyuncağa gelince, kimisi bir araba, kimisi saçları güneş gibi parlayan bir bebek, kimisi tahta bir at, Amigurumi kimisi ise çeşitli konsolların bilgisayarlarda oynadığı mekanizmaları düşünüyor.

Gençten yaşlıya herkes oyun oynamaktan hoşlanır. Bazıları takımlarını turnuvadan saatlerce bilgisayar El İşi üzerinden turnuvaya sürüklerken, diğerleri kendi boylarıyla ip atlıyor, küçük tencere ve bardaklarla evcilik oynuyor.


 
Game and Toy'un tarihi, insanlığın varlığı kadar eskidir. Tarihimizde bilinen ilk oyuncak Amigurumi Oyuncak Mısırlılara aittir. M.Ö. Beşinci yüzyılın başlarında, Mısırlı çocukların şimdiki akranları gibi Tahta Atlara binmekten keyif aldıkları belgelenmiştir. Her yaşta olduğu gibi çocukların da en önemli oyuncakları arasında hayvanların özel bir yeri vardır (bizim zamanımızda da öyleydi).

Oyuncakların Tarihçesi: Tahta Atlar ve Kil Bebekler Almanya'nın 1700'lü yıllarda Tahta At ve benzeri hayvanların seri üretimine başladığını söyleyebiliriz. Eski oyuncaklara ve oyuncak tarihine meraklıysanız ve Sonneberg / Almanya'dan geçerseniz, eminim Alman Oyuncak Müzesi sizi büyüleyecektir. Alman Heinrich Schiliemann, oyuncak bebek döneminin başlangıç hikayesinin en eski ve başrolüdür. Yunan kil sanatı ile yapıldığı tahmin edilen oyuncak bebeğe "Çıngırak Kil Bebeği" adı verildi. Bu oyuncak bebek kilden yapılmıştı ve hareketli kolları ve bacakları vardı.

Oyuncakların Tarihçesi: Tahta Atlar ve Kil Bebekler 1800'lü yılların başlarında ahşap eklemli kalıplı bebekler yapılmaya başlanmış ve bu bebeklere Sonneberg Bebekleri adı verilmiştir. On dokuzuncu yüzyılın başlarına kadar hiçbir estetik içermeyen bebekler, bu yüzyılın sonlarına doğru iç içe geçmiş eklemler, uyuyan gözler, süslü süslü elbiseler ve sesli bebekler olarak gelişmeye başladı.

Oyuncakların gelişim ve beğeni dengesini masaya yatırdığımızda toplumların İlgi Değişikliklerini rahatlıkla takip edebiliyoruz. Örneğin; Orta Çağ'da çocuklar ağırlıklı olarak şövalyeler, atlar, askerler ve bebeklerle oynarken, Astronotlar, Uçan Adam figürleri ve çeşitli silahlar ve farklı teknolojilerle donatılmış olmaları bir gösterge olarak düşünülebilir.

Ülkemizde oyuncak üretimi denilince akla ilk gelen Osmanlı Dönemi Eyüp Oyuncaklarıdır. Evliya Çelebi, seyahat kitabında Oyuncak Ustaları'nı 100 dükkan ve 105 asker olarak tanımladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder